Toen versus nu: Apple Inc.

By | 6 september 2015

In 1977 is Apple begonnen als Apple Computer Inc., de focus lag toen namelijk op Macintosh-computers en andere desktops. Inmiddels is het bedrijf voornamelijk bekend om de iPhones en iPads. In dit artikel zoeken we voor je uit wat er de afgelopen jaren allemaal binnen het bedrijf is veranderd.

Apple Computer Inc. werd in 1977 door Steve Jobs en Steve Wozniak opgericht. Het bedrijf focuste zicht twee decennia lang voornamelijk op computers, tot de presentatie van de eerste iPod in 2001. Het apparaatje bleek een doorbraak voor Apple en het wordt tegenwoordig ook wel gezien als de voorloper van de draagbare mobiele apparaten van nu.

Zes jaar later, in 2007, was het dan zover: Apple presenteerde zijn eerste smartphone, de iPhone. Het apparaatje bleek een doorslaand succes en leidde tot een ommezwaai in het bedrijf dat zich vanaf dat moment vooral ging focussen op de productie van iPhones en tablets in plaats van desktops. Het was dan ook dit jaar dat Apple zijn naam wijzigde van Apple Computer Inc. naar Apple Inc. Sinds de presentatie van de eerste iPhone is er elk jaar minstens één nieuwe iPhone gepresenteerd. Hieronder vind je een overzicht van al die iPhones én de veranderingen die het toestel gedurende de jaren heeft doorstaan. Ben je zelf ook op zoek naar een iPhone? Hier vind je de iPhone die bij jou past.

De allereerste iPhone
De eerste iPhone, gewoon ‘iPhone’ genaamd, was revolutionair voor zijn tijd (2007). Het toestel beschikte over een 3.5-inchscherm en verscheen in twee versies waarbij de grootste 8GB geheugen had. De iPhone beschikte over een 2-megapixelcamera. Ongelooflijk als je dat vergelijkt met de camera van de iPhone 7 Plus!

De opvolgers
Eén jaar later, op 9 juni 2008, kondigde Apple de volgende iPhone aan: de iPhone 3G. Ten opzichte van zijn voorganger waren onder andere de e-mailfunctionaliteit en processor verbeterd. De naam werkte voor sommige mensen verwarrend: 3 staat dus niet voor het derde toestel, maar verwijst naar het feit dat de telefoon gebruik kon maken van het 3G netwerk. Dat was in die tijd nog erg bijzonder! Een jaar later, in 2009, verscheen de 3GS, waarbij de ‘S’ staat voor speed (snelheid). Apple ontwikkelde zich namelijk razendsnel, waardoor de 3GS bijna dubbel zo snel was als de 3G.

De iPhone 4 en 4S
Later datzelfde jaar werd de iPhone 4 gepresenteerd. Dit toestel kreeg een geheel nieuw design en maakte zich daarmee los van zijn voorgangers. Ook was dit het eerste toestel met FaceTime. Het toestel is dunner, sneller en beschikt over een 5-megapixelcamera mét flitser. Geheel volgens de traditie werd een jaar later de 4S gepresenteerd. Ten opzichte van de 4 is de camera verbeterd en kreeg het toestel een snellere chip. Ook was de iPhone 4S Apple’s eerste telefoon met spraakassistent Siri: een primeur!

Drie keer 5

In 2012 werd de iPhone 5 geïntroduceerd: het eerste toestel met een groter scherm, namelijk 4 inch in plaats van 3.5 inch. In plaats van de kenmerkende glazen achterkant beschikte dit toestel over een aluminium behuizing waardoor het toestel wat steviger was dan zijn glazen voorgangers. De iPhone 5 was tevens het eerste toestel met lightning-aansluiting.

In 2013 kondigde Apple voor het eerst twee toestellen tegelijk aan: de iPhone 5C en 5S. De laatstgenoemde beschikte als eerste over een Touch ID Sensor waarmee je je telefoon met je vingerafdruk kon ontgrendelen. De 5C kan gezien worden als een ‘budgetversie’ van de 5S: het toestel is namelijk vervaardigd van plastic in plaats van aluminium of glas.

De iPhone 6 en 6 Plus
Ondertussen werden smartphones van verschillende fabrikanten telkens groter en realiseerde Apple zich dat ze niet achter konden blijven. Daarom werden in 2014 de iPhone 6 en iPhone 6 Plus gepresenteerd. De iPhone 6 was uitgerust met een 4.7-inchscherm en de 6 Plus over een 5.5-inchscherm waarmee de producent de trend van groter wordende schermen gedwee volgde. Ook is NFC toegevoegd, wat het (in Amerika) mogelijk maakt om contactloos te betalen met Apple Pay en zijn de toestellen uitgerust met verbeterde camera’s.

abonnement iPhone 6S

De iPhone 6S en zijn grote broer
In september 2015 werden de iPhone 6S en 6S Plus gepresenteerd. Met deze toestellen introduceerde Apple 3D Touch: een drukgevoelig scherm dat extra opties oplevert. Verder beschikten de toestellen weer over betere chips en een snellere processor.

De iPhone SE: uniek op zichzelf
Een paar maanden later, inmiddels 2016, introduceerde Apple de iPhone SE. Dit toestel heeft bijna hetzelfde uiterlijk als de iPhone 5, maar verschilt onder de motorkap erg met de 5. De iPhone SE wordt ook wel eens beschreven als een iPhone 6S met het uiterlijk van een iPhone 5. Op die manier probeerde Apple aan de vraag te voldoen van een aantal klanten die juist verlangden naar kleinere toestelschermen.

De laatsten uit de serie
De opvolger van de iPhone 6S, de iPhone 7, werd in september 2017 gepresenteerd. Dit is de eerste waterbestendige iPhone, handig dus als je een beetje onhandig bent. Het toestel zorgde voor nogal wat ophef omdat Apple ervoor heeft gekozen de 3,5mm aansluiting weg te laten. Via de lightning-aansluiting moet je nu je muziek luisteren. Ook de iPhone 7 Plus had een primeurtje te pakken: dit is de eerste iPhone met dubbele camera, waardoor het toestel bij uitstek geschikt is voor het maken van portretfoto’s. De dubbele camera kan namelijk diepte inschatten en zo de achtergrond blurren, zodat het onderwerp op de voorgrond echt uit je foto springt.

2/5 - (4 stemmen)