Mobiel abonnement wordt lening: verlengen met sim only aan te raden

By | 13 april 2015

Erg veel mensen hebben de afgelopen jaren mobiele abonnementen inclusief een ‘gratis’ toestel afgesloten. Echter gelden er vanaf de komende maand nieuwe regels voor mobiele abonnementen met toestel. Deze type abonnementen worden namelijk voortaan gezien als een lening (‘koop op afbetaling’), wat een hoop nieuwe regels en gevolgen met zich meebrengt.

Koop op afbetaling

Het lijkt zo makkelijk. Als je een nieuwe mobiele telefoon nodig hebt dan betaal je elke maand gewoon een deel voor je toestel. Maar pas op: als het voortaan om een aanschafwaarde van 250 euro of meer gaat, dan wordt dat vanaf 1 mei voor nieuwe abonnementen geregistreerd bij het BKR en daardoor kun je bijvoorbeeld een minder hoge hypotheek krijgen als je een huis wilt kopen. Bij niet tijdige betaling word je na enkele malen zelfs geregistreerd als wanbetaler, wat er voor zorgt dat je tijdelijk geen hypotheek kunt afsluiten.

iphone-keyboard[1]

Sim only een goede optie

Wil je het zekere voor het onzekere nemen en geen krediet geregistreerd krijgen bij het BKR? Kies dan voor een sim only abonnement in combinatie met de aanschaf van een los toestel. Tip: koop een tweedehands toestel om veel kosten te besparen, of koop zelfs bijvoorbeeld een tweedehands en kapotte iPhone 7 en kies voor een iPhone 7 reparatie. Over een periode van twee jaar ben je dan een stuk goedkoper uit, en wordt er bovendien niets geregistreerd bij het BKR.

Prijzen beter vergelijken

Telecomaanbieders moeten nu al in reclames apart melden hoe hoog de lening is voor een nieuwe telefoon. Daardoor worden de prijzen van mobiele telefoons met en zonder abonnement beter vergelijkbaar. De Hypotheekshop berekende hoeveel het kan schelen: Uiteindelijk kan het je enkele duizenden euro’s schelen en voor een hypotheek zou je ruim 4000 tot zelfs 16000 euro minder kunnen krijgen. Deze regeling geldt niet voor sim only abonnementen, waardoor verwacht wordt dat deze type abonnementen flink in opkomst zullen komen.

1/5 - (4 stemmen)