‘iPhone 6 zonder saffierscherm door blunders leverancier’

By | 20 november 2014

De iPhone 6 en iPhone 6 Plus zouden dit jaar worden voorzien van een saffierscherm, maar uiteindelijk ging dit toch niet door. Fouten bij saffierfabrikant GT Advanced Technologies hebben ertoe geleid dat beide toestellen geen saffierglazen scherm konden krijgen. Het was wel de bedoeling om de schermen van de nieuwe iPhones te voorzien van het ‘zeer stevige’ en vrij dure materiaal, maar tijdens de productie van de schermen ging er van alles mis, dat meldt Wall Street Journal. Hierdoor moest Apple op het laatste moment afzien van saffierglazen beeldschermen.

iphone 6

Faillissement

Het faillissement van GTAT werd begin oktober aangekondigd. Het bedrijf was zeer afhankelijk van een geslaagde deel met Apple. Apple had problemen met het vinden van een goede saffierleverancier en besloot honderden miljoenen te lenen aan GTAT voor het bouwen van saffierfabrieken.

De fabrieken zouden blokken saffier van 260 kilo produceren, maar het eerste blok dat werd geproduceerd was direct onbruikbaar omdat er flinke barsten in zaten. Uiteindelijk bleek dat meer dan de helft van de saffierblokken onbruikbaar werden, terwijl de productie van één blok zo’n 20.000 euro kostte en een maand in beslag nam. Voor de productie werden 700 mensen aangenomen, maar zij waren vooral bezig met het aanvegen van de vloeren, omdat er geen bruikbare saffier uit de ovens kwam. “Ik zag het echt geld de deur uit vliegen”, aldus een voormalig medewerker van GTAT.

In de rechtbank hebben GTAT en Apple een overeenkomst gesloten. De ovens die saffier produceerden worden verkocht en de opbrengst gaat naar Apple als terugbetaling van het geleende geld.

iPhone 7 wél met saffierscherm?

Apple gebruikte al voor de samenwerking met GTAT saffier voor op de cameralens van de iPhones, en op de thuisknop van de toestellen. Ook duurdere versies van de Apple Watch worden voorzien van een saffierglazen scherm. Volgens geruchten zijn Zuid-Koreaanse en Chinese bedrijven verantwoordelijk voor de productie van deze saffierglazen onderdelen. Of Apple de toekomstige iPhones wél gaat voorzien van saffierglazen beeldschermen, is niet bekend.

Rate this post