De vijf belangrijkste veranderingen in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus

By | 11 september 2014

Apple heeft gisteravond de iPhone 6 en iPhone 6 Plus aangekondigd. Maar wat zijn de belangrijkste veranderingen van de iPhone 6, ten opzichte van zijn voorgangers? De vijf belangrijkste veranderingen zetten wij op een rij.

iphone 6 plus

1. Grootte van Iphone 6
Apple kon niet achterblijven. Nadat Samsung en HTC de schermen van hun mobiele telefoons al flink vergrootten, heeft Apple ook gekozen voor twee grotere schermen. De iPhone 6 heeft een 4,7 inch scherm, en de iPhone 6 Plus zelf een 5,5 inch beeldscherm. Apple vermeldde eerder dat de schermgroottes te groot zouden zijn voor de menselijke handen, maar Apple lijkt van mening te zijn veranderd.

2. Scherm resolutie
Grotere beeldschermen, betekent grotere resoluties. De iPhone 6 heeft een resolutie van 1334 x 750 pixels, en de iPhone 6 Plus 1920 x 1080 pixels. Ter vergelijking; de iPhone 5S had nog een resolutie van 1136 bij 640 pixels.

Dit lijkt een grote vooruitgang, maar concurrenten van de iPhone 6 bieden scherpere beeldschermen aan, veelal full hd-schermen van 1920 bij 1080 pixels, net als de iPhone 6 Plus. Sommige concurrenten experimenteren zelfs al met een qhd scherm (2560 x 1440pixels), zoals de Samsung Galaxy Note (5,7 inch scherm).

3. Processor
De processor is een stuk kleiner en sneller geworden van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, vergeleken met de processor van de iPhone 5S. Het betreft een nieuwe A8-chip, die in beide iPhone 6 modellen te vinden is. Deze A8 chip heeft als gevolg dat de prestaties van de iPhone 6 20 procent beter zijn dan op de iPhone 5S. Verder zou de grafische kwaliteit hierdoor ook met 50 procent verbeteren ten opzichte van de iPhone 5S. Dit zou betekenen dat het spelen van games op de iPhone 6 een enorme vooruitgang is ten opzichte van het spelen van games op de iPhone 5S en eerdere modellen.

4. Camera
Het aantal megapixels is hetzelfde gebleven; 8 megapixels. Ook heeft de camera geen nieuwe functies gekregen. Dit betekent echter niet dat er weinig is veranderd aan de camera op de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Zo is de sensor vernieuwd en zou deze sneller moeten scherpstellen. Verder is er optische beeldstabilisatie toegevoegd, wat leidt tot scherpere beelden als de handen een beetje trillen of de telefoon in beweging is. Tot slot is ook de slow-motion-modus verbeterd. De iPhone 6 en iPhone 6 plus kunnen 240 beelden per seconde opnemen, en 10 keer trager dan normaal video’s afspelen, zonder dat er haperingen te zien zijn op het beeldscherm.

5. Betalen met de iPhone 6
De laatste verandering is een zeer opvallende; de iPhone 6 en iPhone 6 Plus (en de Apple Watch ook) bevatten een nfc-chip, waarmee betalingen gedaan kunnen worden. Dit systeem werkt samen met de vingerafdrukscanner op de iPhone 6; wanneer je betaald, dien je je vingerafdruk gelijktijdig op de home-knop te plaatsen.

Veel investeerders raken enthousiast van ‘Apple Pay’ en veel bedrijven zijn dan ook al een samenwerking aangegaan met Apple om van ‘Apple Pay’ een succes te maken. Verder zou Apple veel aan deze functie kunnen verdienen, door bijvoorbeeld van iedere betaling een klein deel transactiekosten te pakken.

Apple Pay wordt echter eerst geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Wanneer Apple Pay beschikbaar is in Nederland, werd nog niet bekendgemaakt.

Naast de betalingsfunctie is het in theorie ook mogelijk de nfc-chip voor andere doeleinden te gebruiken, zoals het overdragen van bestanden van telefoons die dicht bij elkaar worden gehouden. Het is niet duidelijk of de iPhone 6 deze functies ook zal ondersteunen.

iPhone 6 Abonnement afsluiten
Het iPhone 6 kopen in combinatie met een abonnement is bij sommige aanbieders al mogelijk. Ook het afsluiten van een iPhone 6 Plus abonnement is al mogelijk bij enkele aanbieders. Verwacht wordt dat providers als Vodafone, Hi, KPN en T-Mobile deze week ook de beste aanbiedingen zullen presenteren. Bij BelSimpel en Studentmobiel is het al mogelijk om een iPhone 6 pre order te plaatsen. Een pre order verzekert jou van een iPhone 6 op de dag van de release, op 26 september aanstaande.

Rate this post