Barack Obama spreekt zich uit over zaak tussen Apple en FBI

By | 29 mei 2018

De zaak tussen de FBI en Apple weet de wereld al tijden in zijn greep te houden. Bekende personen binnen de technologiewereld hebben al hun mening over de zaak gegeven, dat geldt nu ook voor de Amerikaanse president Barack Obama. Hij vertelde meer over de privacy en veiligheid en aan welke kant hij staat in de veelbesproken zaak.

Geen inhoudelijke reactie

President Obama was kortgeleden te gast bij een festival in Austin, dit festival heeft de naam ‘South by Southwest’. Obama liet zich interviewen door de ‘Texas Tribune’ en liet zich kort uit over de zaak tussen de FBI en het bedrijf Apple. De president gaf geen inhoudelijke reactie, maar bracht wel enkele opmerkingen betreft algemene onderwerpen. Hij vertelde meer over zijn mening betreft privacy en beveiliging.

De Amerikaanse leider gaf aan dat een niet te doen is om een definitief standpunt in te nemen. Dan heeft hij het over de versleuteling van informatie. Volgens Obama moeten de burgers van zijn land concessies maken betreft privacy en veiligheid. Het is belangrijk om beide in balans proberen te houden.

Geen tussenweg tussen de partijen

Obama gaf aan dat hij wel begrip kan opmaken voor het standpunt van het technologiebedrijf Apple, hij heeft wel bedenkingen bij de ondoordringbare versleuteling. Volgens de president is dat geen perfecte oplossing. Daarnaast zei Obama dat de overheidsinstellingen wel een taak hebben en dat is om de algemene veiligheid te kunnen garanderen. De president die bezig is met zijn laatste termijn, zei dat de instellingen bepaalde instrumenten nodig hebben om deze veiligheid te kunnen waarborgen.

“Ik denk dat we per definitie geen absolute mening over deze kwestie kunnen vormen”, aldus Barack Obama. “Hoe goed is het om een apparaat helemaal ondoordringbaar te maken, terwijl er bijvoorbeeld een aanslag gepland kan worden of kinderporno gedeeld wordt.” Kort samengevat zegt de president dat er gezocht moet worden naar een balans tussen de veiligheid en de privacy.

San Bernandino-schutters

Het bedrijf Apple en de FBI strijden nu al enige tijd. Het gaat om de iPhone 5C van een San Bernandino-schutter. De veiligheidsdienst loopt tegen grote problemen aan, omtrent het hacken van de mobiele telefoon. De FBI wilt dan ook dat Apple te hulp schiet en de iPhone hackt, zodat de informatie op de telefoon beschikbaar kan worden gesteld. Apple is niet van plan om de telefoon te hacken, volgens het bedrijf gaat dat namelijk een stap te ver.

Om de iPhone 5C te kunnen hacken, moet het bedrijf een zogenaamd ‘achterdeurtje’ in de software ontwikkelen. Dat zou volgens de huidige CEO Tim Cook rampzalig zijn voor iOS en de veiligheid van de gebruikers van Apple. Elke consument met een product van Apple zou daardoor een potentieel doelwit kunnen worden voor cybercriminelen.

Achterdeurtje in iOS

De Amerikaanse president Barack Obama is van mening dat een oplossing noodzakelijk is. Toegang tot persoonlijke data kan van groot belang zijn voor de overheidsinstellingen van het land. Hij denkt dat de beste oplossing is om een zogenaamd achterdeurtje te ontwikkelen, gericht op enkel één gebruiker. Het zou alleen een enorm grote klus zijn om dat voor elkaar te krijgen en in te bouwen in de software van Apple. Het technologiebedrijf heeft wel al aangeven dat het de veiligheid flink zal gaan opschroeven, maar alleen als de FBI deze zaak weet te winnen. Dan zou het voor de veiligheidsdiensten alleen mogelijk zijn om bij enkele gevallen gebruik te kunnen maken van het achterdeurtje.

2/5 - (1 stemmen)