Apple wacht op uitspraak van het Amerikaans Congres

By | 30 mei 2018

Als het aan Apple ligt dan zal het Amerikaanse Congres binnenkort uitspraak gaat doen betreft het verzoek van de FBI. Daarmee wilt het bedrijf voorkomen dat de rechter uitspraak zal doen in de veelbesproken zaak. CEO Tim Cook is samen met James Comey, directeur van de FBI, uitgenodigd om te getuigen in de zaak bij het Amerikaans Congres.

In een eerder stadium gaf de rechter aan dat Apple gedwongen is om de FBI bij te staan, bij het kraken van de desbetreffende iPhone 5C. De telefoon was in handen van één van de San Bernardino-schutters en bevat mogelijk belangrijke informatie omtrent de aanslag. Bij de aanslag werden veertien mensen van het leven beroofd.

Gevaarlijk precedent

Apple is niet van plan om te helpen bij het kraken van de mobiele telefoon. Het zou namelijk betekenen dat het daardoor zijn eigen beveiliging moet ondermijnen. Daarnaast vermoedt Apple dat wanneer het zwicht voor FBI, het verzoek een ‘gevaarlijk precedent’ voor de toekomst kan vormen. Bekende bedrijven hebben zich al achter Apple geschaard, waaronder Google en Whatsapp.

Wachtwoord

Opvallend nieuws was de uitspraak van een hooggeplaatste medewerker van Apple, hij gaf aan dat het wachtwoord van de iPhone 5C is veranderd. Dat moet gebeurd zijn, vlak nadat de inlichtingendienst de mobiel in handen kreeg. De topman gaf daarbij aan dat de FBI, waarschijnlijk zelf het wachtwoord veranderd heeft. Wanneer het wachtwoord hetzelfde was gebleven, dan had de inlichtingendienst hoogstwaarschijnlijk gewoon toegang tot de telefoon en de informatie dat het bevat.

Op dit moment is de desbetreffende date versleuteld. Mochten er teveel inlogpogingen mislukken, dan zal de telefoon automatisch alle gegevens verwijderen. Daarom wil de FBI nu actie ondernemen en heeft het Apple opgedragen om een nieuwe iOS versie op de markt te brengen, met daarin enkele zwakke punten. Waardoor de FBI gemakkelijker in de telefoon kan komen. Dit zou er dus ook voor zorgen, dat alle andere Apple producten in gevaar komen voor cybercriminaliteit.

De hoorzitting zal op 22 maart plaatsvinden, het is dus nog even afwachten.

4/5 - (1 stemmen)