Apple hoeft geen hulp te verlenen aan FBI

By | 28 mei 2016

De inmiddels wereldberoemde zaak tussen het technologiebedrijf Apple en de FBI is nog in volle gang, maar toch lijkt er een aanwijzing te zijn dat in het gelijk van Apple wijst. Afgelopen week heeft Apple gelijk gekregen in een soortgelijke zaak, ook die die zaak wilde Apple geen helpende hand bieden.

AppleIphone 6 van een drugsdealer

In oktober vorig jaar werd de iPhone 6 in beslag genomen van een opgepakte drugsdealer, de opsporingsinstanties wilde dat Apple deze telefoon zou kraken. Apple weigerde hulp te verlenen. De rechter in Amerika stelde Apple in het gelijk, reden daarachter was dat de overheid een wet uit de achttiende eeuw veel te breed geïnterpreteerd zou hebben. Het gaat om de zogenaamde ‘All Writs Act’, waardoor een bedrijf gedwongen kan worden om mee te werken aan een onderzoek en ten alle tijden moet helpen. Het dient dan wel om een verzoek te gaan, dat zowel degelijk en legaal is.

Achterdeurtjes

De opsporingsdiensten willen dat Apple een software ontwikkelt, waardoor het gemakkelijker wordt om een telefoon van het bedrijf af te kunnen tappen. Dan spreken wij over ‘achterdeurtjes’, wat zowel de overheidsinstanties als cybercriminelen in staat zouden brengen om gemakkelijker bij persoonlijke informatie te kunnen komen van Apple klanten. De uitspraak in de zaak rondom de drugsdealer, kan als een geweldige steun in de rug worden gezien voor het technologiebedrijf. Hoewel deze zaak niet in verhouding staat met de zaak betreft de iPhone van de San Bernardino terrorist. Als het aan de FBI ligt dan zal er zo snel als mogelijk een achterdeurtje in het systeem van Apple worden gemaakt, zodat de inlichtingendienst onbeperkt wachtwoorden kan uitproberen op de desbetreffende iPhone. De FBI vermoedt dat er belangrijke informatie op de telefoon te vinden is, wat mogelijk andere aanslagen kan doen voorkomen. Daarnaast zou er dan duidelijkheid komen over de mogelijke terreurorganisatie dat achter de aanslag zit, het vermoeden is dat de ISIS de opdrachtgever was.

Zaak in de media

De zaak tussen Apple en FBI is wereldnieuws geworden en komt overal voor in de media. Het gaat namelijk volgens Apple om een ‘gevaarlijk precedent’. Het technologiebedrijf gaf zelf al aan dat het naar alle middelen heeft gehandeld om de inlichtingendienst te helpen, tenminste alles dat binnen de wet valt. Toch heeft Apple besloten om niet de helpende hand te bieden bij het kraken van de encryptie van de telefoon. “De overheid vraagt ons telefoons van onze klanten te hacken en decennia van vooruitgang op het gebied van beveiliging ongedaan te maken”, aldus CEO Tim Cook.

Het bedrijf wilt een grens trekken binnen de hulpverlening aan de overheidsinstanties. Apple heeft in het verleden klantendata verstrekt aan de FBI, maar heeft nu voor zichzelf een lijn getrokken. Mocht de rechter Apple in het gelijk stellen, dan zal Apple de beveiliging van de telefoon zelfs gaan verbeteren.

1/5 - (1 stemmen)